ÚJ VÉRSZERZŐDÉS
Nem nyugszunk bele
Honlap
ÚJ VÉRSZERZŐDÉS
.sic
NEM
Putnoki TV
Historica
Putnoki TV
Magyar Interaktív Televízió
Nemzeti Televízió
Segítség
Magyar egység mozgalom
EU-tanázia
Magyar Kárpát Doktrína
NYILATKOZATOK
TURUL hírkövető
A kinevezés bűncselekmény
Lycos MultiMania

Ki olvas minket

Oldalainkat 110 vendég böngészi
Szemétdombra a „modern” művészettel! Tiszta háttér rosszul látóknak, nyomtatóbarát verzió E-mail
(4 értékelés)
Publicisztika
Szerkesztette: admin   
2011. január 07. péntek, 09:22
A közelmúltban interjú jelent meg Kishont Ferenccel, az ismert íróval és művészettörténésszel, amelyet a Focus című lap tett közzé. Ennek keretében Kishont – sokak örömére – hihetetlen szókimondással és könyörtelenséggel leplezi le a modern művészetek szemfényvesztő, hazug, népbutító, züllesztő voltát:

FOCUS: Kishont úr, egyik könyvében leleplezi azt a „fundamentalista szervezetet”, amelyet modern művészetnek neveznek, s amely az „emberek határtalan butítását szolgálja”.

KISHONT F.: Rendkívül művelt kóklerekkel van dolgunk, akiknek sikerült csaknem vallási magaslatokra emelni az olcsó bohócságokat. A művészmaffia ezáltal egyértelmű győzelmet könyvelhetett el az egészséges emberi ész fölött, és szemtelensége lassan minden határon túllép. Mivel azonban az emberi butaság nem ismer határokat, így egy egészségtelen egyensúly jött létre.

FOCUS: Ön azt állítja, hogy napjaink képzőművészete selejt. „Gazdagon támogatott bolondokházáról” beszél, szemétlerakatokról, hulladékok kiállításáról, mázolmányokról. De hiszen vannak olyanok, akik ezekért a „selejtekért” milliókat fizetnek.

KISHONT F.: Éppen ezért! A művészmaffia sokéves agymosása elérte, hogy az intelligens emberek is, akik más területeken felettébb racionálisan viselkednek, elbizonytalanodnak és azt mondják: Lehet, hogy ez igazi művészet, nem tudom felbecsülni, nem vagyok ez irányban művelt ember. A modern képek forgalmazója, Baselitz például azt mondja: „Mit tegyek, ha ezekért a förmedvényekért egész vagyonokat fizetnek nekem...”

FOCUS: Mi ebben a maffiaszerű?

KISHONT F.: A mechanizmusa. Minden tiszteletre méltósága mellett bizony nagyon hasonlít a jól szervezett állami terrorhoz. A kritikus hangok csaknem teljesen elhallgattak, a galériák fokozatosan eltávolították az összes érthető képet. Napjainkban már nem lehet kiállítani emberi, értelmezhteő képet, csak selejtet, pacákat, maszatot. Aki pedig festőként művészeti kitüntetésre vágyik, pénzt akar keresni, vagy szívesen ülne a velencei vagy bázeli zsüriben, annak azokhoz a sikeres festőkhöz kell tartoznia, akik ugyanolyan undorítóan, ocsmányul és értelmetlenül festenek.

FOCUS: Itt most több nevet is említhetnénk: Andy Warhol, Beyus stb., de meg is kerülhetjük őket. Ám ha ezek a manipulátorok csak kinevetik a közönséget, miként lehetséges, hogy senki sem hívja fel a figyelmet a szélhámosságaikra, senki sem veszi azokat észre? Még a kritikusok sem?..

KISHONT F.: Ó, a kritikusok, ezek a talpnyaló piócák? Ők egyszerűen azt írják le, amit maguk sem értenek, és persze más sem. Mintha szavaikat valamilyen szódeformátoron daráltatnák le. Tudják például, mi az, hogy „előrajzolt, vibráló szintézis, mint a melodiózus hipertrófia optikai távlata?..” vagy „olyan képfelület, amely önszubsztanciája által elzárkózik bármilyen értelmezhetőségtől?” Ilyen túlburjánzó kreténségekkel aztán olyannyira zavarba ejtik az embereket, hogy azok azt hiszik, szellemileg elmaradtak tőlük. Menjenek el egy modern képkiállításra, és nézzék meg, hogyan lelkesednek  e vizuális szemétdombon a megilletődött hülyék: lábujjhegyen járnak, óvatosan, s képmutató módon, negyedórákat álldogállnak valamely színes maszat előtt. És senki nem nevet.

FOCUS.: Nézzük hát a már ismert ellenvetéseket a tárgyi festészettel szemben. Először azt mondták, hogy a fénykép lépett a tárgyi festészet helyébe.

KISHONT F.: Micsoda baromság! Dali például olyan képeket festett mint a fénykép? Vagy Margirette?, netán Hieronymus Bosch? Talán minden, ami nonfiguratív, csodálatra méltó? Hiszen már a régi mesterek is nemlétező helyzeteket festettek. Jézus például nem állt modellt senkinek, aki Őt festette. Amíg az embereknek két szemük van, miért festeném őket három szemmel? Az egész dolog annyira átlátszó, hogy biztos vagyok benne, minden normális ember úgy gondolkodik felőle mint én, csakhogy rajtam kívül senki sem meri kinyitni a száját.

FOCUS: A giccsről szóló ellenvetés következik: Azt mondják, hogy aki a régi formákat reprodukálja, az giccset alkot.

KISHONT F.: Mi a giccs? Minden, ami szép?

FOCUS.: Talán kimerültek már a tárgyi festészet formái?..

KISHONT F.: ...És az absztrakt maszatok mindig meglepőek és nagyszerűek... Nemde? Mindig új stílust harangoznak be: konstruktivizmus, szupermatizmus, minimalizmus – és állandóan ugyanazt a semmit kapjuk. Miért tudom még mindig becsülni Raffaellót, Rubenst, Lautrecet?

FOCUS.: Ez talán nézet dolga. Elképzelhetetlen, hogy a képzőművészet, úgy ahogy a metafizika, már régen halott?

KISHONT F.: Ha halott, hát meggyilkolták.

FOCUS: Könyve elején azt írja, hogy a művészmaffia elleni harc már elveszett, a végén forradalomról álmodik, amelynek be kell következnie. Hogy illik ez össze?

KISHONT F.: Ez csak idő kérdése. Egy napon azt kiáltják majd a tömegek: „Mi emberek vagyunk! Művészetet akarunk!” Akkor kezdődik a szélhámosok bukása.  Aztán a milliárdos  hulladéknak el kell tűnnie a múzeumokból.

FOCUS: Nem zavarják a náci korszakot idéző párhuzamok?

KISHONT F.: Egyáltalán nem! Az, hogy a nácik a modern művészet ellen léptek fel, nem szentesíti őket automatikusan. Nem foglalhatok állást, csupán a nácikat figyelembe véve. Nem kezdek el dohányozni csupán azért, mert Hitler utálta a cigarettát.

FOCUS: A császár új ruhájáról szóló Andersen-mesében mindenki kineveti az uralkodót, miután egy kisfiú elkiáltja magát: „Hiszen meztelen!” Nem zavarja önt, hogy a modern művészet dolgában semmi hasonlót nem tapasztalunk?

KISHONT F.: Nagyon zavar. Ezért is írtam ezt a könyvet. A modern művészet sérti az intellektusomat... Megpróbálom eljátszani annak a kisfiúnak a szerepét. Ezért sokan, még a feleségem is azt mondja, hogy túlságosan szélsőséges vagyok. Én azonban azt gondolom, hogy a modern művészet túlságosan, elviselhetetlenül extrém.

Michael Kolonovsky beszélgetése Kishont Ferenccel – Focus – München.

Cseh nyelvből fordította:
Cúth János
Kárpáti Harsona munkatársa


Kiemelt tartalom:
  • Szellemi műhely - gondolatok, írások életről, értékekről és az igazságról
  • Kárpáti Mozi - videók, filmek, minden, amit érdemes megnézni, meghallgatni
  • Támogass minket - Kérjük Önöket, hogy lehetőségeikhez mérten anyagiakkal is segítsék munkánkat.

Kárpáti Harsona
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Módosítás: ( 2011. január 07. péntek, 09:28 )